Matcha a její účinky — Zelený den

Matcha a její účinky

Autor: redakce

4 min. čtení

Matcha je druh mletého japonského zeleného čaje (Camellia sinensis), odrůdy Tencha. K výrobě se využívá technika zastínění rostlin bambusovými rohožemi, která během růstu podporuje procesy syntézy a akumulace biologicky aktivních sloučenin, včetně theaninu, kofeinu, chlorofylu a katechinů. K hlavním katechinům (flavonoidům s antioxidačním účinkem) patří: epikatechin, epikatechin galát, epigalokatechin a epigalokatechin galát. Pro své výjimečné složení a specifickou chuť je matcha považována za jeden z nejkvalitnějších čajů. Zdraví prospěšné vlastnosti jsou připisovány zejména vysokému obsahu antioxidačních a protizánětlivých látek. Pravidelná konzumace matchy může pozitivně ovlivnit fyzické a psychické zdraví.

Matcha
Matcha

Doložené zmínky o výrobě matcha čaje sahají do období před více než 800 lety. Tento nápoj se využíval při zenových buddhistických ceremoniích. Japonské legendy však vypráví, že se nápoj matcha objevoval již ve 3. století našeho letopočtu jako elixír k léčbě horečky, otoků a jiných neduhů. 

Zdravotní přínosy zeleného čaje vyplývají z přítomnosti přírodních antioxidantů, zejména pak polyfenolů. Polyfenoly tvoří až 30 % sušiny zeleného čaje. Současně se polyfenoly považují za výjimečně silné antioxidanty s účinky srovnatelnými s vitamínem C, vitamínem E nebo karotenem a tokoferolem. Množství zdraví prospěšných a účinných látek obsažených v čajových nápojích závisí na druhu čaje, množství čajových lístků, porci, teplotě louhování a době louhování. Vysoký obsah polyfenolů má větší schopnost vychytávat volné radikály než samotný vitamín C. Fenolové sloučeniny jsou přirozeně obsaženy v listech Camellia sinensis. Již zmiňované katechiny vykazují vynikající antioxidační aktivitu díky své schopnosti neutralizovat volné radikály a zvýšit detoxikační aktivitu enzymů, včetně glutathionperoxidázy, katalázy a glutathionreduktázy. 

Kofein

Matcha má ve srovnání s jinými zelenými čaji poměrně vysoký obsah kofeinu, což mu dodává také jedinečné aroma a chuť. Obsah kofeinu v zelených čajích se pohybuje v rozmezí 11-25 mg/g, zatímco matcha obsahuje průměrně 19-44 mg/g. Pro srovnání – většina kávových zrn obsahuje 10-12 mg kofeinu na jeden gram zrn. Kofein je základní složkou čajových nápojů a je zodpovědný za jejich výraznou a žádoucí chuť. Zároveň se jedná o silný antioxidant zvyšující antioxidační potenciál nápoje. Hladina kofeinu může souviset s dobou sklizně a stářím listů. Čím více jsou listy staré, tím méně kofeinu obsahují. Dále obsah kofeinu závisí i na odrůdě čaje, povětrnostních podmínkách během vegetace a také způsobu vaření. Účinky kofeinu tkví v antioxidačním potenciálu, neutralizaci reaktivních forem kyslíku, zvýšení aktivity antioxidačních enzymů a celkové hladiny glutathionu. Pravidelné dávky kofeinu mohou snížit oxidační stres a prevalenci onemocnění, způsobeného volnými radikály. Kofein může inhibovat sekreci protizánětlivých cytokinů, což má protizánětlivé účinky. 

Fenolové kyseliny

Fenolové kyseliny jsou sekundárními metabolity, vyznačující se vysokým antioxidačním a protizánětlivým potenciálem. Kromě neuroprotektivních a hypoglykemických účinků bylo popsáno také to, že dokáží inhibovat růst rakovinných buněk a zabraňovat metastázám. 

Rutin

Matcha dále obsahuje například i rutin, což je polyfenolická sloučenina a silný antioxidant. Rutin posiluje cévy a působí preventivně proti kardiovaskulárním onemocněním. Vykazuje také antidiabetické a protizánětlivé vlastnosti. Studie (Jakubczyk et al., 2020) porovnávala hladinu rutinu v matche s hladinou rutinu v pohance. Pohanka se považuje jako jeden z největších zdrojů rutinu. Bylo zjištěno, že obsah rutinu v matche byl 1968,8 mg/l, zatímco v pohance 62,3 mg/100 g.

Vitamín C, chlorofyl

K dalším ceněným látkám obsažených v matcha nápoji patří například vitamín C. Nálevy čaje matcha obsahují od 32 do 44 mg/l vitamínu C v závislosti na druhu čaje a teplotě vody použité k přípravě nálevu. Koláčková et al. (2020) popisuje, že matcha obsahuje více než dvojnásobné množství vitamínu C oproti jiným zeleným čajům. Díky pěstování ve stínu má matcha zvýšený obsah chlorofylu, zodpovědného za zářivě zelenou barvu. Chlorofyl a jeho deriváty vykazují silnou antioxidační a protizánětlivou aktivitu.

Japonský mletý zelený čaj obsahuje vysoké množství látek s antioxidačními a protizánětlivými účinky. Má slibné potenciální zdravotní přínosy, především díky vysoké koncentraci katechinů. Pravidelná konzumace může podpořit zdraví. Detailnější výzkum matcha čaje je stále nutný, současný výzkum pokrývá pouze některé zdraví prospěšné vlastnosti. Pro potvrzení implementačních doporučení bude nutné provést detailnější analýzu účinků na lidský organismus.

Zdroje:

Jakubczyk, K.; Kochman, J.; Kwiatkowska, A.; Kałduńska, J.; Dec, K.; Kawczuga, D.; Janda, K. Antioxidant Properties and Nutritional Composition of Matcha Green Tea. Foods 2020, 9, 483.

Koláčková, T.; Kolofiková, K.; Sytařová, I.; Snopek, L.; Sumczynski, D.; Orsavová, J. Matcha Tea: Analysis of Nutritional Composition, Phenolics and Antioxidant Activity. Plant Foods Hum. Nutr. 2020, 75, 48–53.

Kochman, J.; Jakubczyk, K.; Antoniewicz, J.; Mruk, H.; Janda, K. Health Benefits and Chemical Composition of Matcha Green Tea: A Review. Molecules 2021, 26, 85.

Diskuze

Přispívat mohou pouze přihlášení uživatelé.

Ještě nemáte účet? Registrovat se.